O projektu

Projekt Zakrpe i spojnice nadovezuje se na prošlogodišnja istraživanja pojmova zajednice, okupljanja, odvajanja, simbioze i uvjeta življenja. U trenutnim okolnostima, katastrofe i krize tjeraju nas da duboko promislimo sve što smo mislili da znamo. Ono za što smo bili uvjereni da je fiksno i nepromjenjivo, odjednom se može mijenjati, piše Rebecca Solnit. Solnit piše usred pandemije osvrćući se na klimatsku katastrofu, još jednu krizu kapitalizma na pomolu. U međuvremenu, geopolitička situacija još više se zakomplicirala. Radikalna nesigurnost, kako je Solnit naziva, ispunjava našu svakodnevicu. Međutim, kriza otvara mogućnost da i radikalno okrenemo smjer u kojemu smo do sada razmišljali, da interveniramo i oblikujemo budućnost kakvu želimo. U kojem smjeru želimo ići? Orijentacija prema Sari Ahmed ne znači samo kako naseljavamo prostor, nego i kako shvaćamo  prostor zajedničkog življenja, prema kome ili čemu usmjeravamo pažnju. 

Projektom Zakrpe i spojnice otvaramo prostor za impresije, za poznato i nepoznato, okupljamo se  u laboratorij-rezidenciji i ponovno mislimo zajednicu. Kako brinemo jedni o drugima? Kako iz postojećeg gradimo novo? Na koje sve načine možemo iskoristiti ono što smo već odbacili? Spajamo naizgled nespojivo, koristimo višak. Nanovo otkrivamo što znači biti prisutan ili prisutna, što znači biti u relaciji jedni s drugima. Kakvu zakrpu možemo ponuditi jedni drugima, susjedi, poštaru, referadi, trešnji u dvorištu, mački na prozoru ili kondukterki u tramvaju?

Odsjek za animirani film i nove medije na šest dana useljava u dvoranu Jedinstva i održava niz prezentacija, diskusija, izvedbi audio i video umjetnosti, izvedbi i radionica koje vode umjetnici i umjetnice, bivši i sadašnji studenti odsjeka.

Radionice traju između tri i pet dana, a rezultati će se prezentirati posljednji dan programa kao javni događaj, u formi multimedijske izložbe i performansa.

Design a site like this with WordPress.com
Get started